Πρέσβεις των ΗΠΑ: Ποιοι μπορεί να μείνουν και ποιοι να φύγουν υπό τον Μπάιντεν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τον Ιανουάριο, πολλοί διπλωμάτες των ΗΠΑ στο εξωτερικό ενδέχεται να πακετάρουν τα πράγματά τους μαζί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως γράφει ο δημοσιογράφος Todd Prince από το RFE/RL. Όλοι οι πρεσβευτές των ΗΠΑ -οι απεσταλμένοι σε σχεδόν 200 χώρες και οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση- καλούνται επισήμως να στείλουν την παραίτησή τους αμέσως μετά την εκλογή ενός νέου προέδρου.

Ωστόσο, οι παραιτήσεις που υποβάλλονται από επαγγελματίες καριέρας του Υπουργείου Εξωτερικού δεν γίνονται δεκτές. Συνήθως συνεχίζουν να υπηρετούν μέχρι να ολοκληρώσουν την τριετή θητεία τους. Ωστόσο, είναι μια άλλη ιστορία για εκείνους που είναι γνωστοί ως πολιτικά διορισμένοι –οι πρεσβευτές που επιλέγονται απευθείας από τον Λευκό Οίκο.
Οι αμερικανικές προεδρικές διοικήσεις μοιράζουν τον κατάλογο των πρεσβειών, παραδίδοντας ορισμένες σε μακροχρόνια μέλη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλες σε άτομα που υποστήριξαν την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου, όπως μη αμειβόμενοι σύμβουλοι πολιτικής ή δωρητές, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να μην έχουν διπλωματική εμπειρία ή εμπειρία στο εξωτερικό.


Αυτοί οι πολιτικά διορισμένοι συχνά διορίζονται σε «άνετες χώρες» στην Ευρώπη, την Ασία και σε λίγες στη Νότια Αμερική, είπε ο John Herbst, συνταξιούχος αξιωματικός της εξωτερικής υπηρεσίας που διετέλεσε πρέσβης στην Ουκρανία και το Ουζμπεκιστάν. Κάποιοι θα μπορούσαν επίσης να διορισθούν ως πρεσβευτές σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. «Δεδομένου του τρόπου λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος, οι υποψήφιοι για την προεδρία χρειάζονται χιλιάδες επαγγελματίες της πολιτικής τους οποίους δεν πληρώνουν, οπότε μπορούν να πουν ότι είναι ‘υποχρεωμένοι’», είπε στο RFE / RL ο Herbst, που είναι τώρα αναλυτής στο think tank του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον. Δεν είναι μια πρακτική που μοιράζονται τα περισσότερα έθνη. Και ορισμένες ξένες κυβερνήσεις μπορεί να απογοητευθούν όταν υποδεχθούν έναν πρεσβευτή των ΗΠΑ που δεν διαθέτει διπλωματική εμπειρία, είπε ο William Courtney, ένας αξιωματούχος καριέρας στο Υπ. Εξωτερικών, που ήταν ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ στο Καζακστάν.

Το ζήτημα των πολιτικά διορισμένων υπέστη σημαντικό έλεγχο το 2019, όταν ο πρέσβυς των ΗΠΑ στην ΕΕ, Gordon Sondland, σαρώθηκε από την έρευνα της πρότασης μομφής για το αν ο Τραμπ πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy, για να βρει στοιχεία διαφθοράς για τον Τζο Μπάιντεν, τώρα εκλεγμένο πρόεδρο, και τον γιο του Hunter.

Ο Τραμπ κατηγορήθηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων που είναι υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, αλλά απαλλάχθηκε από την Γερουσία τον Φεβρουάριο του 2020. Ο Σόντλαντ, ένας επιτυχημένος ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής αλυσίδας, διορίστηκε στην θέση το 2018 μετά την δωρεά 1 εκατομμυρίου δολαρίων στην εναρκτήρια επιτροπή του Τραμπ. Εκείνος, ο τότε ειδικός απεσταλμένος στην Ουκρανία Kurt Volker, και ο υπουργός Ενέργειας Rick Perry, αποκλήθηκαν μερικές φορές ως οι «Τρεις Αμίγκο» και κατηγορήθηκαν από επικριτές ότι διεξήγαγαν μια σκιώδη εξωτερική πολιτική στην Ουκρανία με σκοπό να βοηθήσουν τον Τραμπ πολιτικά.


ΑΡΙΘΜΟΣ ΡΕΚΟΡ


Ιστορικά, οι διοικήσεις έχουν αναθέσει από 25% έως 30% των θέσεων πρεσβευτή σε πολιτικά διορισμένους, είπε ο Herbst, προσθέτοντας ότι το ποσοστό έχει αυξηθεί με τα χρόνια. Η κυβέρνηση Τραμπ επέλεξε 81 πολιτικά διορισμένους, που αντιστοιχούν στο 43% του συνόλου. Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Εξωτερικών Υπηρεσιών, αυτή είναι η υψηλότερη αναλογία οποιασδήποτε διοίκησης από τουλάχιστον το 1974, όταν ο Gerald Ford έγινε πρόεδρος μετά την παραίτηση του Richard Nixon. Τα δεδομένα πριν από την προεδρία του Ford δεν έχουν ακόμη συγκεντρωθεί.

Ο Τραμπ εξέφρασε έντονη δυσπιστία για τους γραφειοκράτες καριέρας της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υπηρετούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποκαλώντας τους τακτικά ως «βαθύ κράτος». Ο υποτιμητικός όρος υπονοεί ένα είδος σκιώδους κυβέρνησης και πολιτικής που λειτουργεί από γραφειοκράτες τέτοιων θεσμών.

Οι παραιτήσεις πολιτικά διορισμένων είναι γενικά αποδεκτές από την εισερχόμενη κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να έχει πολλές θέσεις για να καλύψει στην αρχή της θητείας του. Ο Μπάιντεν μπορεί να επιδιώξει να ορίσει λιγότερους πολιτικά διορισμένους για να αποστασιοποιηθεί από τις πρακτικές του Τραμπ, δήλωσε στο RFE / RL ο Κάρντνεϊ, ο οποίος είναι τώρα αναλυτής στο think tank «Rand Corp.» με έδρα την Ουάσινγκτον. «Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα θέλει να κάνει διακριτή στην προσέγγισή της έναντι των πρεσβευτών ως μέρος μιας συνολικής στρατηγικής για να δείξει ότι η εξωτερική πολιτική της είναι πιο αξιόπιστη, πιο επαγγελματική από την πολιτική της διοίκησης του Τραμπ», είπε ο Courtney.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ


Η διοίκηση θα ενημερώσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ποιες θέσεις πρεσβευτών σκοπεύει να συμπληρώσει με πολιτικά διορισμένους, είπε ο Ρόναλντ Νιούμαν, συνταξιούχος αξιωματούχος καριέρας στο Υπ. Εξωτερικών που επίσης υπηρέτησε ως πρέσβυς σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν.

Μια επιτροπή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού και απαρτίζεται από Υφυπουργούς Εξωτερικών, στην συνέχεια, συμπληρώνει τις υπόλοιπες, είπε ο Neumann στο RFE / RL. Η επιτροπή θα λάβει συστάσεις από τα περιφερειακά τμήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως το Γραφείο Υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας, καθώς και από το σύστημα του προσωπικού του. Η επιτροπή θα ενημερώσει τον Υπουργό Εξωτερικών για τις επιλογές της και στην συνέχεια θα στείλει τον κατάλογο στον Λευκό Οίκο για τελική έγκριση. Μετά, ο Λευκός Οίκος θα πει σε κάθε ξένη κυβέρνηση ποιόν προτίθεται να διορίσει ως πρέσβυ. Μόλις οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ λάβουν θετική απάντηση από την ξένη κυβέρνηση, ο Λευκός Οίκος στέλνει την υποψηφιότητα στην Γερουσία για ψηφοφορία.

Είναι ασυνήθιστο μια χώρα να απορρίψει την επιλογή ενός πρεσβευτή των ΗΠΑ, είπε ο Neumann. Σε μια από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις, η Αίγυπτος εξοργίστηκε όταν η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε τον Ρόμπερτ Φορντ, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πρέσβυς στην Αλγερία και την Συρία, λόγω της φιλοδημοκρατικής του στάσης.
Κάθε υποψήφιος για μια πρεσβεία πρέπει στην συνέχεια να εγκριθεί από την Γερουσία μετά από ακρόαση. Και πάλι, οι απορρίψεις είναι σπάνιες, είπε ο Neumann, ακόμη και όταν η Γερουσία και ο Λευκός Οίκος ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα, αλλά έχει συμβεί. Ο Γιώργος Τσούνης (George Tsunis), ο οποίος συγκέντρωσε πολλά κεφάλαια για τον Ομπάμα και άλλους Δημοκρατικούς το 2012, απορρίφθηκε από την ελεγχόμενη από Δημοκρατικούς Γερουσία ως πρεσβευτής στη Νορβηγία, αφού δεν ήξερε βασικές λεπτομέρειες για το έθνος κατά την ακρόασή του.

ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ

Πολλά έθνη στην περιοχή κάλυψης του RFE / RL ίσως να δουν νέους πρεσβευτές των ΗΠΑ να καταφτάνουν το 2021.

Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, την Ρουμανία, την Ρωσία, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν είναι πολιτικά διορισμένοι και ενδέχεται να αντικατασταθούν από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, το Κιργιστάν και τη Μολδαβία είναι αξιωματούχοι καριέρας στο Υπουργείο Εξωτερικών, των οποίων η τριετής θητεία λήγει το επόμενο έτος. Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει πρεσβευτής των ΗΠΑ επί του παρόντος στο Αφγανιστάν, την Λευκορωσία, το Πακιστάν και την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ορίσει άτομα σε αυτές τις τέσσερις κενές θέσεις και ορισμένοι έχουν καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας. Η Τζούλι Φίσερ, η οποία διορίστηκε για να γίνει η επόμενος πρέσβειρα στην Λευκορωσία, είναι η μόνη διορισμένη αξιωματούχος καριέρας στο Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ των τεσσάρων και η διαδικασία έγκρισής της θα μπορούσε να προχωρήσει παρά την πολιτική αναταραχή στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία.

Αν και ο υποψήφιος της κυβέρνησης Trump για την Ουκρανία, ο Keith Dayton, είναι πολιτικα διορισμένος, ο Herbst και ο Courtney είπαν ότι μπορεί να παραμείνει στην πορεία του για να γίνει πρέσβυς σε μια διοίκηση Μπάιντεν. Ο Ντέιτον, ένας συνταξιούχος υποστράτηγος που σπούδασε ρωσικά, και υπηρετεί ως σύμβουλος άμυνας στην ουκρανική κυβέρνηση από το 2018.
Η Ουκρανία πολεμά τις υποστηριζόμενες από την Ρωσία δυνάμεις σε δύο από τις ανατολικές επαρχίες της και ο σχεδόν επταετής πόλεμος είναι ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ουκρανίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει στην Ουκρανία περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος. Ο Ντέιτον επιλέχθηκε από τον Τραμπ στις αρχές του 2020 και κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου τον Αύγουστο, αλλά η υποψηφιότητά του εκκρεμεί.

«Είναι σεβαστός διακομματικά», είπε ο Herbst, που σημαίνει σεβαστός τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες. «Θεωρείται επαγγελματίας, όχι πολιτικά διορισμένος. Εάν κερδίσει ο Μπάιντεν, δεν αποκλείω την πιθανότητα να προχωρήσει ο διορισμός του Ντέιτον».

Εκτός από τους 189 πρεσβευτές τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλούς ειδικούς απεσταλμένους για συγκεκριμένες περιοχές ή ζητήματα, όπως απεσταλμένο για τα Δυτικά Βαλκάνια, για τις συνομιλίες Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου και για ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν.

Ο Richard Grenell, ο προεδρικός απεσταλμένος για τις συνομιλίες Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, αναμένεται να χάσει την θέση του λόγω των πολύ στενών δεσμών του με τον Trump.

Ο Zalmay Khalilzad, απεσταλμένος στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν, έχει μακρά καριέρα στην δημόσια διπλωματία, αλλά πιθανότατα θα χάσει την θέση του λόγω των δεσμών του με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ανέφεραν οι Courtney και Neumann.

Πηγή: https://www.rferl.org/a/u-s-ambassadors-who-might-stay-go-under-biden/30938395.html