Ποιες μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν στην Ευρώπη το 2021

citi

Με τις κεντρικές τράπεζες να περιορίζουν τα περιθώρια διόρθωσης των αγορών και με τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) στην Ευρώπη να αναμένεται να ανακάμψουν κατά 25% το 2021 καθώς οι οικονομίες σημειώνουν ριμπάουντ, η Citi εμφανίζεται θετική για τις ευρωπαϊκές αγορές. Όπως γράφει η Ελευθερία Κούρταλη στο capital.gr, η Citi αν και αναμένει πως θα κλείσουν το επόμενο έτος με άνοδο της τάξης του 4%, ωστόσο εκτιμά πως θα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ισχυρά κέρδη κατά την πορεία του έτους, ειδικά στο α’ εξάμηνο, συμβουλεύοντας έτσι τους επενδυτές να αγοράσουν σε όποιες "βουτιές" σημειώσει η αγορά.

Τα ισχυρότερα buys του 2021

Όπως επισημαίνεται, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδώσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, καθώς οι επενδυτές θα πραγματοποιούν στροφή της στρατηγικής  τους, κυνηγώντας τις μετοχές "αξίας" (value trades).

Σε αυτό το πλαίσιο η Citi συγκέντρωσε τις εκτιμήσεις των στρατηγικών της αναλυτών και κατέληξε σε μία λίστα 16 μετοχών που αποτελούν τα ισχυρότερα buys του 2021 και που έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια για ράλι. Όπως σημειώνει, η λίστα αυτή έχει ήδη υπεραποδώσει της αγοράς τους τελευταίους έξι μήνες κατά 4,3%, σημειώνοντας σε μέσο όρο κέρδη 11,4%, ενώ τους τελευταίους 12 μήνες, σημείωσε άνοδο 5,7%, ξεπερνώντας την αγορά κατά 8,7%.

Σε αυτή τη λίστα τοποθετεί τις: Aker BP, AstraZeneca, Credit Suisse, DSV, Ericsson, Johnson Matthey, Kering, Michelin, Munich Re, Prosus N.V, Sanofi, Signify NV, Tesco, Vodafone Group, Volvo και Worldline.

πίναξ citi

O Covid έχει χτυπήσει έντονα την παγκόσμια οικονομία το 2020, αλλά τα 5 δισ. δολάρια του παγκόσμιου QE έχουν περιορίσει τον αντίκτυπο στις αγορές μετοχών. Τα επικείμενα εμβόλια έχουν επίσης βοηθήσει τους επενδυτές να κοιτάξουν πέραν της τρέχουσας ζοφερής κατάστασης της οικονομίας. Γι’ αυτό τον λόγο, τονίζει η Citi, εκτιμά όπως ο πανευρωπαϊκός δείκτη Stoxx 600 θα σημειώσει άνοδο 4% έως το τέλος του 2021, με το α’ εξάμηνο να είναι ιδιαίτερα "δυνατό" και καθώς θα υπάρξουν διάλειμμα από την άνοδο οι επενδυτές θα πρέπει να ακολουθήσουν τη στρατηγική "buy the dips". 

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται μόλις 5% κάτω από τα επίπεδα των αρχών του έτους, παρόλο που τα EPS είναι πιθανό να είναι 30% χαμηλότερα, ωστόσο αναμένεται να ανακάμψουν κατά 25% το 2021. Οι κυκλικές μετοχές είναι πιθανό να οδηγήσουν την ανάκαμψη των κερδών, αν και από χαμηλή βάση. Αυτό αφήνει τον δείκτη MSCI Europe να διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο EPS 12μήνου στο 19x, πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 14x. Αυτή η εκτίμηση εξηγεί τον συντηρητικό στόχο της Citi για την άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών το 2021, αλλά μπορεί να υπάρξει υπεραπόδοση στο ξεκίνημα του νέου έτους καθώς οι επενδυτές κυνηγούν περαιτέρω τη στροφή προς το trade "αξίας".

Τα τρία βασικά θέματα του 2021

Οι θετικές ανακοινώσεις εμβολίων έχουν δημιουργήσει ελπίδες για ανάκαμψη το 2021, και ώθησαν τις αποδόσεις αρκετών ομολόγων υψηλότερα ενώ οδήγησαν στη στροφή προς τις μετοχές που είχαν μείνει πίσω και οι οποίες χτυπήθηκαν περισσότερο από το σοκ της πανδημίας, τονίζει η Citi.  Aυτό αναμένεται να συνεχιστεί στη νέα χρονιά.

Εκτός από το rotation, στα βασικά θέματα των αγορών το 2021 η Citi τοποθετεί την επιστροφή των ευρωπαϊκών M&A (εξαγορών και συγχωνεύσεων) τα οποία και είχαν καθυστερήσει το 2020.

Επίσης, το τρίτο μεγάλο θέμα του 2021 είναι το ESG και των "πράσινων" επενδύσεων. Τα ESG funds ήδη απολαμβάνουν σημαντικές εισροές και θα γίνουν όλο και πιο σημαντικά για την αύξηση των τιμών των ευρωπαϊκών μετοχών και της εταιρικής συμπεριφοράς.

Σε ό,τι αφορά τις συστάσεις της Citi, σε επίπεδο κλάδων, τηρεί overweight θέσεις στην Ενέργεια και τις Πρώτες Ύλες, δύο "κλασσικούς" κλάδους μετοχών "αξίας", αλλά επίσης και στην Τεχνολογία Πληροφοριών (ΙΤ) και την Υγειονομική Περίθαλψη. Είναι underweight ωστόσο στον χρηματοοικονομικό κλάδο όπου εκτιμά πως το τρέχον ράλι θα περιοριστεί από τα χαμηλά επιτόκια.

Πηγή: https://www.capital.gr/agores/3502263/citi-oi-16-metoxes-pou-tha-trexoun-to-2021-kai-oi-eukairies-gia-tous-ependutes-stin-europi