ΗΠΑ και Ρωσία πλησιάζουν σε συμφωνία για τα πυρηνικά

nuclear heads

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία φαίνονται να βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία ελέγχου των πυρηνικών όπλων που θα παγώσει τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών και στις δύο χώρες για ένα έτος, παρατείνοντας παράλληλα την συνθήκη New START, το τελευταίο εναπομείναν σύμφωνο για τα πυρηνικά όπλα, για την ίδια περίοδο.

Αμφότερες οι πλευρές αποδέχθηκαν κάποιους συμβιβασμούς. Η Ρωσία είχε προηγουμένως αντιταχθεί στο ανώτατο όριο του αριθμού των κεφαλών που δεν καλύπτονται από την συμφωνία New START, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά ήθελαν να συμπεριλάβουν την Κίνα και αντιτάσσονταν σε μια άνευ όρων παράταση της συνθήκης. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί πρόσθετα αιτήματα των ΗΠΑ. Η διοίκηση Donald J. Trump πίεζε για μια συμφωνία με τη Μόσχα καθώς επεδίωκε διπλωματικές νίκες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές είναι πρόθυμοι να συναντηθούν άμεσα με την Ρωσία για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας.

«”Πάγωμα” σε όλες τις κεφαλές δεν έχει γίνει ποτέ πριν», δήλωσε ο Kingston Reif του Συνδέσμου Ελέγχου Όπλων (Arms Control Association) στην εφημερίδα Wall Street Journal. «Ο ορισμός και η επαλήθευση ενός τέτοιου παγώματος απέχει πολύ από το να είναι ένα απλό θέμα.»

«Για τον Τραμπ, το να αποδεχθεί την ρωσική θέση θα αποτελούσε [μια] εκπληκτική οπισθοδρόμηση: Όχι “επιδιόρθωση” της New START, όχι βελτιωμένη επαλήθευση, όχι συμπερίληψη “εξωτερικών” όπλων, όχι Κίνα. Και όλα αυτά μόνο για ένα έτος που μπορεί να παραταθεί, και ένα μη επαληθεύσιμο “πάγωμα”. Καλύτερο από μια κατάρρευση, αλλά και πάλι…», γράφει ο Hans Kristensen, ειδικός επί των πυρηνικών όπλων στην Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists).

TI EINAI H NEW START

Η New START, η οποία υπογράφηκε το 2010 και τέθηκε σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου 2011, είχε ως στόχο να συνεχίσει τις μακροχρόνιες προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για έλεγχο του μεγέθους των πυρηνικών οπλοστασίων τους. Μείωσε σημαντικά τις λειτουργικές πυρηνικές κεφαλές στις 1.550 από τις 2.200 που επιτρέπονταν από την Συνθήκη Στρατηγικής Επιθετικής Μειώσεως του 2003 (Strategic Offensive Reductions Treaty, SORT). Πριν από αυτό, η συνθήκη START του 1994 είχε περιορίσει τις κεφαλές στις 6.000. Η New START περιορίζει επίσης τον αριθμό των συστημάτων εκτόξευσης που επιτρέπεται να έχει η πυρηνική τριάδα, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων [που εκτοξεύονται] από χερσαίες βάσεις και από υποβρύχια, και των στρατηγικών βομβαρδιστικών.

Σε αντίθεση με την Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (Intermediate-Range Nuclear Forces, INF), η οποία πρόσφατα κατέρρευσε λόγω της μη συμμόρφωσης της Ρωσίας, η New START υπήρξε ένα ισχυρό παράδειγμα διμερούς συνεργασίας, συμμόρφωσης, και επαλήθευσης. Ένα βασικό θεμέλιο της στρατηγικής αποτροπής είναι η διαφάνεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία το έχουν αποδεχτεί καθ' όλη την διάρκεια της New START με το να ακολουθούν τις διαδικασίες επαλήθευσης της συνθήκης, που σηματοδοτούνται από αυστηρούς και συνεργατικούς ελέγχους.

ΠΗΓΗ: https://www.cfr.org/