Αποφασισμένος να επιστρέψει στην Ρωσία ο Ναβάλνι

Aleksei Navalny

Ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Aleksei Navalny, λέει ότι το Κρεμλίνο κάνει τα πάντα για να τον εμποδίσει να επιστρέψει στην Ρωσία, αλλά εκείνος εξακολουθεί να σχεδιάζει να επιστρέψει. Ο Ναβάλι είπε στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό CBS σε συνέντευξή του που προβλήθηκε στις 18 Οκτωβρίου ότι είναι αποφασισμένος να επιστρέψει σε μερικούς μήνες και να αναλάβει ξανά την δουλειά του για την καταπολέμηση της διαφθοράς από εκεί όπου την άφησε.

Ο Navalny μίλησε στο πρόγραμμα του CBS News «60 Minutes» στο Βερολίνο, όπου αναρρώνει από μια δηλητηρίαση τον Αύγουστο με μια τοξική χημική ουσία που ανήκει στην ομάδα [νευροπαραλυτικών παραγόντων] Novichok. Είπε ότι πηγαίνει για αποκατάσταση κάθε μέρα και εξακολουθεί να αισθάνεται «λίγο ξύλινος … επειδή το σώμα μου έχασε όλη την ευελιξία του». Ο Ναβάλι είπε επίσης ότι πιστεύει πως εκτέθηκε στο δηλητήριο αγγίζοντας ένα μπουκάλι. Ο νευρικός παράγοντας δεν ήταν μέσα στο μπουκάλι, αλλά πάνω του, είπε.

Η ομάδα του Navalny είπε τον περασμένο μήνα ότι ένα μπουκάλι νερό που αφαιρέθηκε από το δωμάτιο του σε ξενοδοχείο στην πόλη Τομσκ, αφού αρρώστησε, μεταφέρθηκε στην Γερμανία και βρέθηκε να έχει ίχνη νευροπαραλυτικού παράγοντα.

ΠΑΓΩΜΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΑΞΙΔΙΩΝ


Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία κινήθηκαν για να επιβάλουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε έξι ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους και μια οντότητα για «απόπειρα δολοφονίας» σε σχέση με την δηλητηρίαση. Η Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (EU Official Journal) δημοσίευσε στις 15 Οκτωβρίου τα ονόματα των στοχευμένων ατόμων που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για την δηλητηρίαση που παρολίγον να σκοτώσει τον Navalny, καθώς και την οντότητα που συμμετείχε στο πρόγραμμα που παρήγαγε μια ομάδα νευροπαραλυτικών παραγόντων στρατιωτικού βαθμού γνωστούς ως Novichok. Στους αξιωματούχους περιλαμβάνονται ο Aleksandr Bortnikov, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), δύο αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας, οι Aleksei Kirivoruchko και Pavel Popov, οι Andrei Yarin και Sergei Kiriyenko του προεδρικού γραφείου, καθώς και ο Sergei Menyailo, απεσταλμένος του Προέδρου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ομοσπονδιακή Περιφέρεια της Σιβηρίας.

Η στοχευμένη οργάνωση είναι το Κρατικό Ινστιτούτο Οργανικής Χημείας και Τεχνολογίας, το οποίο ήταν υπεύθυνο για την ανάπτυξη των νευροπαραλυτικών παραγόντων Novichok κατά την σοβιετική εποχή. Ο Ναβάλνι αναγνώρισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία ηγήθηκαν της δράσης εναντίον των αξιωματούχων και της οργάνωσης, προσθέτοντας ότι «παρατήρησε» πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λάβει παρόμοια μέτρα και υπέδειξε ότι θα έπρεπε. «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό όλοι, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και ίσως και στον πρώτο ρόλο, [ο] πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να είναι πολύ αντίθετοι στην χρήση χημικών όπλων» στον 21ο αιώνα, είπε.

Ο Ναβάλνι, ένας σκληρός επικριτής του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και εξέχων ακτιβιστής κατά της διαφθοράς, επανέλαβε ότι είναι σίγουρος ότι ο Πούτιν ήταν υπεύθυνος για την δηλητηρίαση. «Σκέφτομαι ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί αυτό το χημικό όπλο για να κάνει δύο πράγματα -να με σκοτώσει και να τρομοκρατήσει άλλους», είπε ο Ναβάλι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι οι κατηγορίες πως ο Πούτιν ήταν υπεύθυνος, είναι αβάσιμες και απαράδεκτες. Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε επίσης το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση ταξιδιών από την ΕΕ και την Βρετανία ως «εσκεμμένο εχθρικό βήμα προς την Ρωσία» που θα βλάψει τις σχέσεις με τη Μόσχα και θα προκαλέσει άμεσα αντίποινα.

Ο Ναβάλνι είπε ότι από την δηλητηρίασή του δεν αισθάνεται κανένα φόβο, αλλά φοβάται για την οικογένειά του. Ερωτηθείς για την ψυχολογική επίδραση, ο Ναβάλνι είπε ότι ίσως να είναι «πολύ χρήσιμο» για τους πολιτικούς να αντιμετωπίσουν το θάνατο μια φορά. «Έγινα πιο ανθρώπινος αφότου αντιμετώπισα τον θάνατο», είπε.

Ο Navalny πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο του Βερολίνου στις 22 Σεπτεμβρίου μετά από 32 ημέρες στην κλινική. Βρίσκεται ακόμη υπό την προστασία της γερμανικής κυβέρνησης επειδή υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να είναι ο στόχος μιας άλλης δηλητηρίασης, σύμφωνα με το CBS.


Οι ρωσικές Αρχές αρνήθηκαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς για ανάμιξή τους, αντιστάθηκαν στις διεθνείς πιέσεις για έναρξη ποινικής έρευνας και κατηγόρησαν τους Δυτικούς ηγέτες ότι ξεκίνησαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης για την ασθένεια του Navalny.

Πηγή: https://www.rferl.org/a/navalny-determined-to-return-to-russia-despite-kremlin-efforts-to-keep-him-away/30900349.html