Το AKP και το MHP μελετούν την εκλογική νομοθεσία…

Τουρκική βουλή

Το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο σύμμαχός του, το κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) φαινομενικά δεν ενδιαφέρονται για πρόωρες εκλογές όπως προτείνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά έχουν δημιουργήσει ξεχωριστές επιτροπές για να εργαστούν σε μια λίστα αλλαγών που σχετίζονται με τις εκλογές.

Οι επιτροπές του AKP και του MHP φέρονται να μελετούν αλλαγές στον νόμο για τα πολιτικά κόμματα και τον εκλογικό νόμο, τους κανονισμούς του κοινοβουλίου και την κοινοβουλευτική ασυλία.

Τα θέματα αυτά είχαν προταθεί και πάλι τον Μάιο από τον αρχηγό του MHP, Devlet Bahçeli, του οποίου οι προτάσεις στο μεγαλύτερο μέρος τους υιοθετήθηκαν από το AKP στα τελευταία χρόνια από τότε που τα δύο αντίπαλα κόμματα έγιναν σύμμαχοι.

Αφότου οι επιτροπές του AKP και του MHP ολοκληρώσουν τις ξεχωριστές μελέτες τους σχετικά με αλλαγές στους νόμους, αναμένεται να προκύψει μια κοινή πρόταση για υποβολή στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αναλυτές, μια από τις προτάσεις του AKP-MHP αφορά στη μείωση του εκλογικού ορίου από το σημερινό 10% στο 7% λόγω των φόβων που προκαλούνται από δημοσκοπήσεις ότι το MHP θα μπορούσε να αποτύχει να κερδίσει αρκετές θέσεις στο κοινοβούλιο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

Κατά τις δημοσκοπήσεις, και τα δύο κόμματα χάνουν έδαφος εν μέσω συνεχιζόμενων κρίσεων στην οικονομία και στις διεθνείς σχέσεις. Ως εκ τούτου, η κίνηση των επιτροπών AKP-MHP ερμηνεύτηκε ως μια προσπάθεια να τεθούν τα θεμέλια για να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά από πιθανές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το εθνικιστικό Καλό Κόμμα (IYI) και το φιλο-κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) έχουν επανειλημμένα ζητήσει την επίσπευση των εκλογών προκειμένου να αξιοποιήσουν την συγκυρία που τα ευνοεί. Ο αρχηγός του CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, επανέλαβε την έκκλησή του την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι οι πρόωρες εκλογές αποτελούν μια έκκληση από αγρότες, τεχνίτες και αθώους ανθρώπους πίσω από τα κάγκελα. Ο Μπαχτσελί, ωστόσο, απάντησε ότι η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές ήταν «χάσιμο χρόνου» και ότι ο υποψήφιος του MHP για την προεδρία το 2023 είναι ο σημερινός πρόεδρος του ΑΚΡ, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2023 όπως έχει προγραμματιστεί.

Ο Bekir Ağırdır, επικεφαλής της κορυφαίας τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων KONDA, δήλωσε στην εφημερίδα Sözcü την Κυριακή ότι οι εκλογές πιθανότατα θα διεξαχθούν πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία τους το 2023.

Ο Ağırdır είπε ότι το AKP έχει τον πλήρη έλεγχο όλων των κρατικών μηχανισμών, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι μακριά από το να παροτρύνουν επιτυχώς το AKP να αλλάξει το χρονοδιάγραμμά του. Με βάση αυτούς τους δύο παράγοντες, ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο Ağırdır.

Ωστόσο, ένας τρίτος παράγοντας, ο οποίος είναι η ικανότητα της διαχείρισης της καθημερινής ζωής, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από το AKP, μια κατάσταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές το 2022, σύμφωνα με τον Ağırdır.

«Οι [Πολιτικές και οικονομικές] συζητήσεις θα είναι πολύ σκληρές το 2021. Όταν φτάσουμε στο 2022, μπορεί να υπάρξουν πρόωρες εκλογές. Δεν νομίζω ότι οι εκλογές του 2023 θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί [αλλά θα διεξαχθούν νωρίτερα]», είπε ο Ağırdır σε σχέση με την αυξανόμενη κρίση στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, αλλά και με την πανδημία COVID-19.

ΠΗΓΗ: https://www.turkishminute.com/2020/10/26/akp-mhp-working-on-election-related-legislation-while-seemingly-reluctant-to-heed-calls-for-early-election/